Spring til indhold

Tab ved konkurs, f.eks. Tønder Bank eller Sterling.

Hvis man har tabt penge på en konkurs, anmeldt kravet til konkursboet og der bliver klarlagt at der ingen penge er tilovers til dig. Så kan man få fradrag på skatteopgørelsen og derved hente ca. 1/3 af de tabte penge hjem igen !!!

En lov fra 2010 gør det nemlig muligt at trække tabene fra i skat, og dermed kan du få en tredjedel af beløbet tilbage via selvangivelsen.!

http://www.konkurser.dk/konkurser/

Da Cimber Sterling gik konkurs i maj sidste år, stod mange med ubrugelige flybilletter. Krakket ramte særligt hårdt for de danskere, der havde købt rejsen via dankort og ikke havde tegnet en konkursforsikring. Dermed var pengene tabt.

Men det er faktisk muligt at få en tredjedel af beløbet tilbage i skat, når bare tabet overstiger 2.000 kroner.

– Har du penge stående i en bank, som du ikke får dækket af indskydergarantifonden, eller har du en flybillet, hvor flyselskabet krakker, så kan du trække det fra på din selvangivelse, siger Søren Bech, partner i revisionsvirksomheden PwC.

LÆS OGSÅ Sådan får du fradrag af dine tabte penge

Fradraget skyldes en lov, der trådte i kraft 27. januar 2010. Den betyder, at staten via skatten dækker en tredjedel af tabet, hvis pengene er indbetalt efter denne dato.

Men alt for mange danskere snyder sig selv, fordi de ikke kender reglerne, mener flere revisorer og skatteadvokater.

– Vi oplever helt klart, at mange ikke kender til dem. Selv professionelle revisorer er ikke opmærksomme på de her regler, siger Torben Bagge, partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Tusinder af konkurser

Alene i 2012 var der 4.577 konkurser i Danmark. Det svarer til 15 om dagen, eller 1,7 procent flere end i 2011, viser en opgørelse fra kreditvurderingsbureauet Soliditet.

LÆS OGSÅ Lene mistede flybilletter for 14.000 kroner – nu kan hun få en tredjedel igen

I sidste uge kunne danskerne se deres årsopgørelse for 2012. Men selv om der de seneste år har været mange konkurser og bankkrak, så har Skat ikke noget overblik over, hvor mange, der rent faktisk benytter sig af fradraget.

– Ud fra systemerne kan vi desværre ikke se, hvor mange der benytter sig af denne her fradragsmulighed, siger kontorchef Klaus Østergård Jensen.

Han afviser dog, at Skat er for dårlige til at skilte med borgernes muligheder.

– På vores hjemmeside er det synligt, når man logger på sin årsopgørelse, at der er forskellige vejledninger og cheklister til, hvad man skal være opmærksom på, siger han.

Pengene skal være tabt

Ud over at have tabt for mere end 2.000 kroner, og at pengene skal være betalt efter januar 2010, skal man for at få skattefradraget have anmeldt sit krav i konkursboet og have fået besked på, at man ikke kan få sine penge igen.

Ofte tager det flere år, før et konkursbo er endeligt gjort op, men har man f.eks. købt flybilletter hos Cimber Sterling, kan man allerede nu få et klart svar:

– De midler, der er i konkursboet bliver opslugt af krav, der er højere oppe i konkursordenen i forhold til tidligere ansatte. Så der er ikke nogen dækning til de simple kreditorer, der har tabt penge på billetterne, siger Lisa Bo Larsen, partner i advokatfirmaet Kromann Reumert og kurator i konkursboet.

———————————————————————————————–

Er du en af dem, der har mistet tusinder af kroner til konkursramte virksomheder eller blot ikke har fået den vare, som du har betalt for, så kan du måske få en del af beløbet tilbage.

Det gælder f.eks. hvis du har købt og betalt en håndværker, der aldrig dukker op, flybilletter, der ikke kan bruges, eller hvis du har haft din opsparing i en bank, der pludselig er lukket ned.

LÆS OGSÅ Træk dit tab ved fly- eller bankkrak fra

En lov fra 2010 gør det nemlig muligt at trække tabene fra i skat, og dermed kan du få en tredjedel af beløbet tilbage via selvangivelsen.

Det kræver dog, at tabet er endeligt konstateret og bekræftet. Det gælder blandt andet tab i forgæves fogedforretning, konkurs, tvangsakkord, likvidationsakkord, frivillig akkord m.v.

Hvis man ikke kan få bekræftet tabet, er det nok, at man via en ekstern inkassovirksomhed har forsøgt at inddrive sit tilgodehavende uden held. Desuden kan pengene betragtes som tabt, hvis debitor er flyttet ud af Danmark uden at oplyse sin nye adresse.

LÆS OGSÅ Lene mistede flybilletter for 14.000 kroner – nu kan hun få en tredjedel igen

For at få ret til fradraget gælder følgende regler:

– Der er en bagatelgrænse på 2.000 kroner og først herefter er beløbet fradragsberettiget.

– Pengene skal reelt være tabt og må derfor ikke være refunderet via forsikring eller garantifonde.

– Pengekravet skal være stiftet 27. januar 2010 eller senere.

– Du skal have anmeldt dit krav i konkursboet eller på anden måde have foretaget såkaldte indenretlige skridt for at få tabet konstateret.

– Du skal have besked fra konkursboet om, at dit krav ikke bliver dækket.

– Du skal gemme dokumentationen for, at du har anmeldt dit krav i konkursboet.

Hvis du lever op til kravene og har haft et tab i 2012 skal du blot gå ind på skat.dk og rette din årsopgørelse for at få fradrag for de tabte penge. Har du haft et tab i 2010 eller 2011 skal du bede Skat om at genoptage din skatteansættelse.

Del på Facebook

Kommende arrangementer

  • Fællesspisning i Branderup
    • Dato: 05/04/2024
    • Tidspunkt: 18:00 - 20:30